Viktoria Ulin. landsbygdsbo och biologstudent

Sunday among friends

Publicerat klockan 22:53 den 23 Februari, 2020
Idag var vi till fina Långviken (en grannby härintill) och umgicks med ett riktigt härligt gäng. Vi grillade korv och mackor, drack oboy och kaffe och sedan var det några modiga själar som badade isvak! 😱 Verkligen supertrevligt 😍 Det är sån här kvalité man får på landsbygden.
 
Jag har skrivit det så många gånger tidigare, men sånt här hände oss aldrig i stan. Det finns en annan typ av gemenskap här. "Alla känner alla" och alla värnar om varandra. Det är ju så ett samhälle borde vara uppbyggt. Därför tänker jag att vårat område (med flera andra givetvis), Gideälvdal, är en fantastisk reklampelare för resten av det svenska samhället! 
Det är dock irriterande när kommunen och regionen försöker motarbeta den "gröna vågen" eller vad man vill kalla det, som återigen sker där unga flyttar till landsbygden från städerna (värdparet för dagens aktivitet som flyttat från Stockholm, t.ex.). 
 
Men visst, man får offra en del för att bo såhär fantastiskt. Dagar som t.ex. imorgon när jag har en föreläsning i Umeå som börjar klockan 10:00 och slutar klockan 12:00 spenderar jag totalt fem timmar på att kliva upp, ta mig till skolan, vänta en timme innan föreläsningen börjar och sedan resa hem igen. Samtidigt spenderar de flesta av mina kurskamrater kanske motsvarande 1 timme. Men jag accepterar att det är så, för man kan inte kräva att det ska finnas ett universitet på varje liten småort, och jag har valt att bo här och inte i Umeå.
 
Det jag däremot inte kan acceptera är att grundläggande service som vård, barnomsorg och skola inte anses vara viktigt för oss som valt oss att bosätta sig här ute. Visst, vi uppoffrar en hel del av städernas utbud, men vi går däremot inte med på att uppoffra våra grundläggande rättigheter som medborgare!