Viktoria Ulin. landsbygdsbo och biologstudent

Sustainable Interior Design

Publicerat klockan 20:44 den 31 Januari, 2019
Jag har med åren blivit mer och mer intresserad av inredning, och i takt med det också mer och mer miljömedveten. Det är kanske på ett sätt två skilda intressen, men samtidigt tycker jag att det är viktigt att poängtera hur möjligt det faktiskt är. Mycket av det jag har och äger är införskaffat i andra hand. Vi har såklart en del möbler som är köpta fabriksnya, men det mesta av det är noga utvalt och något vi hoppas kunna ha kvar i många år. Nästan alla dekorationer som jag har och använder är antingen köpt på loppisar, second hand eller genom köp- och säljsidor på Facebook. Och alltså, jag tycker verkligen att det är roligast så! Man vet aldrig vad man hittar på en loppis, och ofta (med undantag såklart) är det mycket bättre kvalité än det som köps fabriksnytt! 
 
Jag vet att det finns en del som tänker "men usch, jag vill inte ha någons gamla ... ... ", men ärligt talat, idag kan man inte tänka så längre. Vi som lever i västvärlden är otroligt bortskämda med mycket mer prylar än vi någonsin behöver, och vi konsumerar i en rasande takt. Samtidigt finns det - på samma jord - kanske bara några hundra mil bort - människor som knappt har ekonomi för att föda sig själva eller sina familjer. Det är en skruvad verklighet, och jag tror på riktigt att vi som konsumenter faktiskt kan göra något. Inte allt, men något. Sätta en standard för hur vi vill att alla ska få ha det - på ett sätt som fungerar för alla. 
Jag och Samuel låg och pratade om just detta i går kväll när vi låg i sängen. Några av våra bästa samtal är bara minuter innan vi båda somnar, haha, och det är så fint ändå. Vi pratade om det här med att köpa bland annat inredning och till exempel kläder på loppis och second hand. Jag har nästan helt övergått till att tycka att loppis- och second handfyndade kläder är mycket bättre ofta än att köpa i butiker (återigen; med undantag såklart). Det är billigare, ofta bättre kvalité och mycket bättre för miljön. Och ofta går dessutom intäkterna i såna här organisationer vidare till andra som behöver hjälpen. Att hjälpa varandra till en bättre värld - på alla tänkbara positiva sätt - är ju bland det finaste som finns! 🙏
Jag blev dessutom så glad när sidan elledecoration.se hade skrivit om "5 snygga inredningstrender 2019" och man toppade artikeln med följande citat "Vi kan inte köpa oss status längre, 2019 är hållbarhetens år"! Så bra, så fint. 🙏 Vi människor gillar ju att följa John, alltså att göra som våra förebilder gör, och därför känns det så viktigt att dom som faktiskt har någon form av makt väljer vägar som leder till en bättre framtid för alla och inte bara för ett fåtal (och där kom socialisten fram, hehe). 

Hoppas att ni alla får en fortsatt fin torsdagskväll!