Startsida Hälsa Äventyr Fotografering Resor Vetenskap Inredning Mode Inspiration
20:44 - 31 Januari, 2019

Sustainable Interior Design

Jag har med åren blivit mer och mer intresserad av inredning, och i takt med det också mer och mer miljömedveten. Det är kanske på ett sätt två skilda intressen, men samtidigt tycker jag att det är viktigt att poängtera hur möjligt det faktiskt är. Mycket av det jag har och äger är införskaffat i andra hand. Vi har såklart en del möbler som är köpta fabriksnya, men det mesta av det är noga utvalt och något vi hoppas kunna ha kvar i många år. Nästan alla dekorationer som jag har och använder är antingen köpt på loppisar, second hand eller genom köp- och säljsidor på Facebook. Och alltså, jag tycker verkligen att det är roligast så! Man vet aldrig vad man hittar på en loppis, och ofta (med undantag såklart) är det mycket bättre kvalité än det som köps fabriksnytt! 
 
Jag vet att det finns en del som tänker "men usch, jag vill inte ha någons gamla ... ... ", men ärligt talat, idag kan man inte tänka så längre. Vi som lever i västvärlden är otroligt bortskämda med mycket mer prylar än vi någonsin behöver, och vi konsumerar i en rasande takt. Samtidigt finns det - på samma jord - kanske bara några hundra mil bort - människor som knappt har ekonomi för att föda sig själva eller sina familjer. Det är en skruvad verklighet, och jag tror på riktigt att vi som konsumenter faktiskt kan göra något. Inte allt, men något. Sätta en standard för hur vi vill att alla ska få ha det - på ett sätt som fungerar för alla. 
Jag och Samuel låg och pratade om just detta i går kväll när vi låg i sängen. Några av våra bästa samtal är bara minuter innan vi båda somnar, haha, och det är så fint ändå. Vi pratade om det här med att köpa bland annat inredning och till exempel kläder på loppis och second hand. Jag har nästan helt övergått till att tycka att loppis- och second handfyndade kläder är mycket bättre ofta än att köpa i butiker (återigen; med undantag såklart). Det är billigare, ofta bättre kvalité och mycket bättre för miljön. Och ofta går dessutom intäkterna i såna här organisationer vidare till andra som behöver hjälpen. Att hjälpa varandra till en bättre värld - på alla tänkbara positiva sätt - är ju bland det finaste som finns! 🙏
Jag blev dessutom så glad när sidan elledecoration.se hade skrivit om "5 snygga inredningstrender 2019" och man toppade artikeln med följande citat "Vi kan inte köpa oss status längre, 2019 är hållbarhetens år"! Så bra, så fint. 🙏 Vi människor gillar ju att följa John, alltså att göra som våra förebilder gör, och därför känns det så viktigt att dom som faktiskt har någon form av makt väljer vägar som leder till en bättre framtid för alla och inte bara för ett fåtal (och där kom socialisten fram, hehe). 

Hoppas att ni alla får en fortsatt fin torsdagskväll! 
22:28 - 29 Januari, 2019

Good things

Jag har varit lite skeptisk till ljudböcker, men Samuel har tjatat i flera år om hur skönt det är att lyssna på dem. Förra veckan när jag låg hemma och var sjuk bestämde jag mig för att ge dem en chans, och började lyssna på Harry Potter And The Philosopher's Stone - eftersom jag aldrig har läst eller hört böckerna på originalspråket tidigare. Och alltså tji fick jag, det här är ju typ det bästa någonsin! Det är Stephen Fry som läser in böckerna, och jag har nu hunnit lyssna ända till Harry Potter And The Goblet Of Fire. Det verkar inte spela någon roll hur gammal jag är - världen som J.K Rowling har skapat slutar aldrig att faschinera mig.
Rekommenderar verkligen er som gillar ljudböcker att lyssna på dessa! Det är dessutom en bra lyssningträning för engelska, och Stephen Fry läser in böckerna på ett otroligt bra sätt och lever sig in så bra. Han läser dessutom väldigt tydligt! 

Nu ska jag lägga mig i sängen och fortsätta lyssna på ljudboken på vår lilla JBL-högtalare. Så mysigt! 
21:36 - 28 Januari, 2019

I'm still here!

Det har gått över en månad sedan jag skrev något sist. Men jag är fortfarande här! Jag har delvis inte haft ork, tanke eller tid över till något bloggande. Men sedan det senaste inlägget har jag gjort bort min näst sista termin på Komvux, firat jul och nyår med min fina familj, börjat vikariera både som personlig assistent och förskollärare/barnskötare, sålt Super Skodan aka. Komvuxbussen, kämpat för Komvux överlevnad i form av bland annat en artikel i Örnsköldsviks Allehanda (länk här) och förra veckan blev jag förkyld för första gången på länge. Det är väl en kort summering av vad som har hänt den senaste månaden. 
 
De två senaste veckorna har jag som jag skrev ovan vikarierat på förskola, och det är faktiskt jättemysigt. Det känns som en fin erfarenhet att ha. Men jag har haft ett litet (läs: stort!!) problem - sjukt dåliga vinterskor. Jag har alltså gått omkring med ett par tunna chelseaboots och ett par tunna boots typ hela hösten och hela vintern, och januari har varit minst sagt kallt. Som kallast hittills har jag upplevt drygt -27 °C, vilket är fett oskönt för oskyddade fötter. Idag när jag arbetade på förskolan höll jag på att förfrysa fötterna när vi var ute (en ganska kort stund dessutom). Så, vår tillfälligt kassa studentekonomi till trots, så åkte vi och införskaffade typ dom varmaste skor jag någonsin haft på mig. Utöver att det här underlättar mitt arbete genom att jag inte behöver frysa när jag är ute, så är det dessutom så efterlängtat eftersom vi nu faktiskt kan åka ut och gå i skogen - utan att jag behöver frysa! 🙏 Och bor man där vi bor där temperaturen kan gå ned till lägre än -30 °C i värsta fall, kan det vara vettigt att ha riktigt på fötterna.
Kolla!! 👇 -27 °C släng dig i väggen! Dom här skorna ska tåla -40 °C!! 🙏
Det här kanske verkar som en småsak för en del, men alltså, jag kan verkligen säga såhär; har man varit på botten uppskattar man verkligen allt det goda livet ger en. Och tro mig, vi har varit riktigt långt ner och kravlat. Det mesta är bättre nu, men inte ekonomin - tyvärr... Jag längtar verkligen efter ett fast jobb nu, att veta vad jag gör nästa månad och månaden efter det. Och jag längtar efter att få ta min gymnasieexamen (bara två kurser kvar nu!!) och efter det få börja på universitetet. Jag är så taggad på livet; på framtiden med Samuel och med ett spännande yrkesliv!