Startsida Hälsa Äventyr Fotografering Resor Vetenskap Inredning Mode Inspiration
22:17 - 22 Augusti, 2017

Heureka! Prefixes!

Jag har aldrig varit något mattesnille, och fysiken gick det också ganska trögt i på grundskolan (kanske för att matte och fysik går hand i hand), men tillsammans med min härliga pluggkompis Amanda har vi ändå konstaterat att INGEN är dålig på något, det går bara snabbare för vissa och långsammare för vissa att lära sig. Och med tanke på de två mattekurser jag har läst och den tredje jag nu har påbörjat kan jag verkligen, verkligen intyga extra att detta är sant. Så mycket som jag har lärt mig, som jag aldrig trodde att jag skulle klara tidigare. Det sitter ju en hel del i självförtroendet också, men jag vet att om jag ger det tid så kan jag. 

I fysiken har det (trots att vi bara gått drygt en vecka - men det är FULL fart kan jag lova - ) gått ganska trögt, och jag har suttit ikväll med fysikboken och tråcklat mig igenom sida för sida och verkligen ansträngt mig för att förstå. Och här kommer förklaringen till bilden här ovan in:
 
För varje måttenhet kan man använda ett så kallat prefix. Kilo är (som ni kanske ser) ett prefix som betyder 1000. Som de flesta vet så är 1kg = 1000g. Mega, Giga och Tera är också vanliga prefix för exempelvis måttenheten "byte" som vi använder i datorsammanhang.  Vi håller just nu på med att läsa om krafter i fysikkursen, och en enkel kontrolleringsuppgift var att räkna ut tyngdkraften (om en människa med massan m 52 kg) står på jorden just här (där tyngdaccelerationen eller tyngdfaktorn g här i Sverige är cirka 9,82 Newton/kg). Formeln för att räkna ut just tyngdkraften (Newton) lyder: F=m*g. Kraften Newton är detsamma som massan multiplicerat med tyngdfaktorn. Det blir alltså F=52*9,82 som är ungefär 500 Newton. I facit stod det 0,5 N och jag läste om och försökte räkna om ungefär Mega(läs tabellen för att ta reda på vad mega betyder)gånger innan jag till sist insåg att de i facit hade skrivit 0,5 kN (alltså 0,5 kiloNewton), exakt det som jag fått ut från och med allra första gången jag testade uträkningen, men i facit var det skrivet med ett prefix

Jag fattar att detta kanske inte är något alla hänger med i, jag gör det ju uppenbarligen knappt själv, men något min (fantastiska) mattelärare har försökt få in i min skalle under de två mattekurser jag läst hos henne har varit att om det BÖR stämma men inte gör det ska man alltid börja med att kolla så att man inte har missat något tecken. Typ kolla om man missat ett prefix. 

Nu är jag helt snurrig, men jag behövde skriva av mig detta för att jag äntligen efter sån ångest och sån otrolig kamp mot min egen hjärna till sist insåg att jag gjort ett sånt enkelt misstag. Får hoppas att jag lär mig av erfarenheten och nästa gång lugnt och sansat kollar igenom efter liknande misstag. För varje steg bakåt tar man två steg framåt, ain't that true? 
Kommentera här: