Startsida Hälsa Äventyr Fotografering Resor Vetenskap Inredning Mode Inspiration
18:39 - 27 Augusti, 2017

Nätersjö

Igår åkte jag med pappa, Emelie, Thomas och tjejerna till Nätersjö, vår familjs hembygd. När jag var liten bodde farmor och farfar där, och vi brukade ofta gå upp i skogen längs en gammal skogsväg som vi helt enkelt kallade "gamla vägen". Den bjöd då på en del äventyr, då det bland annat fanns en väldigt gammal, sönderrostad bil som farfar alltid gick i förväg och lämnade russinaskar i. Det fanns också ett träd som vi kallade "nappträdet" där antingen Emelie eller Stefanie någon gång lämnat sin napp - jag lämnar dock den historien till någon i vår familj som kan den bättre. Nu finns inte längre den gamla bilen kvar, inte heller nappträdet. Mannen bakom mina minnen från fantastiska Nätersjö somnade in i januari i år, och saknade var extra påtaglig när vi gick där i skogen på den gamla väg vi vandrat så många gånger i min och mina systrars barndom. Jag var bara sju år när farmor och farfar flyttade från villan i Nätersjö, men jag har många minnen därifrån som midsomrar vi firade hos farmor och farfar, alla gånger farfar hämtade mig på dagis i Bjästa (det var verkligen en höjdpunkt), när vi åkte bakom farfar i gräsklipparvagnen och så många andra fina minnen. 
Yngsta systerdottern Stella föddes drygt två månader efter farfars bortgång och kom som en ljusglimt i livet. Sorgen blev lättare att hantera när vår lilla stjärna kom till världen. Hon är den gladaste lilla sötnos som jag stött på, tror jag. Älskade Stella Bella Bus. ♥
Bustrollet Ottis, som härjade på tillsammans i skogen med moster Vickan igår! Vi busade, tittade på svampar och skalbaggar och plockade och åt en massa blåbär och hallon. Världens finaste Ottilia. ♥
Jag hittade ett skogsparti som var riktig trollskog. Marken var helt täckt av ormbunkar och harsyra, och det syntes att skogen stått orörd i många decennier. Det känns nästan skadligt att gå omkring i sådan skog, därför gick jag fram med varsamhet. Blev faktiskt alldeles tagen av hur vackert det var, och satte mig ned en stund och bara lyssnade. Skogen var ganska tät och uteslöt de flesta ljuden, sånär som några knakningar i de gamla träden och vindens sus högt upp i trädkronorna. Sorlet och pratet från familjen som gick ett 30-tal meter på vägen ovanför skogen var som bortsuddat. 
Det var verkligen en härlig utflykt, med mycket skratt och bus. Jag är tacksam för många saker här i livet, och min familj är verkligen en av dem. ♥ 
22:17 - 22 Augusti, 2017

Heureka! Prefixes!

Jag har aldrig varit något mattesnille, och fysiken gick det också ganska trögt i på grundskolan (kanske för att matte och fysik går hand i hand), men tillsammans med min härliga pluggkompis Amanda har vi ändå konstaterat att INGEN är dålig på något, det går bara snabbare för vissa och långsammare för vissa att lära sig. Och med tanke på de två mattekurser jag har läst och den tredje jag nu har påbörjat kan jag verkligen, verkligen intyga extra att detta är sant. Så mycket som jag har lärt mig, som jag aldrig trodde att jag skulle klara tidigare. Det sitter ju en hel del i självförtroendet också, men jag vet att om jag ger det tid så kan jag. 

I fysiken har det (trots att vi bara gått drygt en vecka - men det är FULL fart kan jag lova - ) gått ganska trögt, och jag har suttit ikväll med fysikboken och tråcklat mig igenom sida för sida och verkligen ansträngt mig för att förstå. Och här kommer förklaringen till bilden här ovan in:
 
För varje måttenhet kan man använda ett så kallat prefix. Kilo är (som ni kanske ser) ett prefix som betyder 1000. Som de flesta vet så är 1kg = 1000g. Mega, Giga och Tera är också vanliga prefix för exempelvis måttenheten "byte" som vi använder i datorsammanhang.  Vi håller just nu på med att läsa om krafter i fysikkursen, och en enkel kontrolleringsuppgift var att räkna ut tyngdkraften (om en människa med massan m 52 kg) står på jorden just här (där tyngdaccelerationen eller tyngdfaktorn g här i Sverige är cirka 9,82 Newton/kg). Formeln för att räkna ut just tyngdkraften (Newton) lyder: F=m*g. Kraften Newton är detsamma som massan multiplicerat med tyngdfaktorn. Det blir alltså F=52*9,82 som är ungefär 500 Newton. I facit stod det 0,5 N och jag läste om och försökte räkna om ungefär Mega(läs tabellen för att ta reda på vad mega betyder)gånger innan jag till sist insåg att de i facit hade skrivit 0,5 kN (alltså 0,5 kiloNewton), exakt det som jag fått ut från och med allra första gången jag testade uträkningen, men i facit var det skrivet med ett prefix

Jag fattar att detta kanske inte är något alla hänger med i, jag gör det ju uppenbarligen knappt själv, men något min (fantastiska) mattelärare har försökt få in i min skalle under de två mattekurser jag läst hos henne har varit att om det BÖR stämma men inte gör det ska man alltid börja med att kolla så att man inte har missat något tecken. Typ kolla om man missat ett prefix. 

Nu är jag helt snurrig, men jag behövde skriva av mig detta för att jag äntligen efter sån ångest och sån otrolig kamp mot min egen hjärna till sist insåg att jag gjort ett sånt enkelt misstag. Får hoppas att jag lär mig av erfarenheten och nästa gång lugnt och sansat kollar igenom efter liknande misstag. För varje steg bakåt tar man två steg framåt, ain't that true? 
21:26 - 20 Augusti, 2017

Wedding for I & M

I fredags tog jag ledigt för att fotografera min bff's storasyster, Ida och hennes (numera) man Mattias på deras bröllop. De hade härligt 50-talstema, och jag gjorde mitt bästa för att återskapa det i bilderna med lite retroredigering. Det var sååå längesedan jag fotograferade "på riktigt", och jag var jättenervös. Nu är jag klar med den mesta av redigeringen, och jag kan knappt själv fatta att jag hunnit med det + jobbat natt på Örntaxi + hängt hos systeryster med familj.