Startsida Hälsa Äventyr Fotografering Resor Vetenskap Inredning Mode Inspiration
23:03 - 9 Augusti, 2016

Cosmos: A Spacetime Odyssey

Har precis avslutat den bästa serien jag någonsin har sett, en dokumentärserie vid namn Cosmos: A Spacetime Odyssey! Det är en miniserie bestående av 13 avsnitt som går igenom tid och rum från universums födelse till nutid. Forskare, historiker, matematiker, fysiker, biologer, stjärnor, supernovor, galaxer, Big Bang - allt! Ja, allt detta väldigt ingående och djupgående men ändå kortfattat och något sånär förståeligt för "en vanlig människa". Jag blev helt uppslukad när jag såg det första avsnittet och hade svårt att slita mig ifrån all den fakta och information, all vetenskap som radades upp framför mig, minut för minut och avsnitt för avsnitt! Jag sträcksåg säkert 5 avsnitt på raken (varje avsnitt är ca 40 minuter)! 
Det seriens berättare/programledare Neil deGrasse Tyson förmedlar är - förutom all fantastisk vetenskap - att vi måste vara måna om vetenskapen och föra den vidare till varandra, för ökad förståelse för vad vi kan göra för varandra, för vår planet och för framtida generationer. Han är en inspiration, och jag hoppas att fler får upp ögonen för vad som händer omkring oss, vad som har hänt och hur vi kan anpassa oss för de förändringar som komma skall... Denna ögonöppnare får mig även att känna att jag är inne på rätt spår. Jag vill jobba med forskning, och jag tror att den forskning jag vill hålla på med kommer att vara minst lika viktig som astronomisk forskning. Jag vill förstå mer, och jag vill hjälpa andra att också få ökad förståelse. 
Ibland är det lätt att fastna i gamla hjulspår utan att veta hur man ska ta sig vidare. Ibland är det som om hjärnan delar upp ens personligheter och gör dom till egna individer (nu snackar vi inte personlighetsklyvning här). När det händer är det lätt att mata "fel" personlighet, en av dom som gör att man sitter fast, man liksom går in i en loop av inbillad (men ändå inte overklig) hopplöshet. Men förstår man varför, förstår man hur, om man kan förstå att det finns en öppen dörr, eller kanske ett öppet fönster - så är allt möjligt. Jag tror att mänskligheten - den överlägset mest intelligenta arten på denna jord - har fastnat i en loop. Jag tror att människan har delat upp sig i olika personligheter, inte bara de som vill överleva utan tyvärr även de som "vill" förgöra. Om vi förstår att det finns en väg ut, vi behöver inte ta ihjäl oss själva och den lilla blå planet som vi härstammar från, och vi verkligen vill det - så är allt möjligt. 
 Nu har jag skrivit nog för ikväll... Vet knappt vad jag skrev ens, jag kan inte ens läsa igenom allt så det finns nog en hel del typos, men jag blev så inspirerad att skriva ett långt inlägg om detta. Detta förunderliga, övermäktiga och oändliga som är så svårt att greppa, men som lockar många som hungrar efter vetskap. 
 Min hjärna är trött, jag har nog repeterat det här så mycket att den själv håller med extra mycket, haha. Psykologiskt är vi också extremt finurliga, vi människor. En spännande aspekt som jag dock inte ska gå in på mer nu, hehe... Men som sagt, jag är trött, men ändå går hjärnan på högvarv. Hur "stänger man av den" en stund? Joo, genom sömn. Snart, snart, snart... Om några timmar, haha! Såg att Neil deGrasse Tyson har gjort fler dokumentärer innan så jag ska kika vad det är för något! 

Godnatt alla, ni som läste, thank you! Hoppas ni för budskapet vidare, science is always science and let's keep it real!
Kommentarer:
Pappa:

Den serien har gått på nån svensk TV-kanal också, jag har sett delar av den. Ser att Tyson är knuten till naturhistoriska museet i New York...och så är han född 5 oktober ;-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Neil_deGrasse_Tyson

Svar: Åh! Vill åka dit på en HELDAG nästa gång jag åker till NYC! :-)
Extra bra då! Han var en otroligt bra "host" för den showen! Jo jag har sett att den har gått på tv:n, typ 2:an tror jag!
Viktoria Uhlin

Kommentera här: