Startsida Hälsa Äventyr Fotografering Resor Vetenskap Inredning Mode Inspiration
17:01 - 30 April, 2013

Sjung om studentens lyckliga dar!

Trots att jag inte har tagit eller kommer att ta studenten (inte än i alla fall) så tycker jag att det är så roligt att titta på alla vackra studentklänningar som kommer ut i de olika butikerna.

Jag tycker att det faktiskt är finast med vita eller väldigt ljusa klänningar, eftersom det på något sätt avslöjar "oskuldsfullheten" i att vara student. Trots att man är så erfaren från gymnasiet/komvux/folkhögskolan så är man så ny i resten av världen. Det är nu man ska börja vidareutbilda sig eller söka jobb och det är nu det "riktiga" vuxenlivet börjar för det flesta!

Och vi tjejer brukar ju oftast bära klänning när det är högtider av olika slag. Och på studenten - varför inte ha en vacker vit/ljus klänning. Jag föll i alla fall för dessa tre modeller när jag kikade runt lite på nätet - så om jag hade tagit studenten i år hade jag satsat på någon av dom! :)
// Bilder från Nelly & Bubbleroom - kollage av mig. Jag äger inga rättigheter till bilderna. //

Tycker ni att man ska bära vitt eller tycker ni att man ska bära någon annan färg på studenten?
16:44 - 30 April, 2013

Smink = överskattat eller inte?

Alltså jag har väldigt sällan smink. Det blir väl om jag är bortbjuden, ska åka till stan (ibland) eller ska ut på krogen som jag sminkar mig. Men idag fyller ju min svärmor år, och min svärfar har även landat i Tresjö! Han ska ju flytta hit vilket känns jätteroligt!
 
I alla fall: back to the makeup! Jag tycker att jag ser så otroligt annorlunda ut med smink. Och det är till det bättre, tycker jag absolut. Och jag tycker faktiskt att det är roligt att sminka mig. Roligt att experimentera och så! :)

Har ju dock redigerat bilden lite, typ tagit bort lite finnar från näsan och så. Men jag är faktiskt ovanligt finn-fri. Hoppas det håller i sig i resten av livet nu! ;)
09:21 - 30 April, 2013

Sista April/Valborgsmässoafton

En vanlig fundering idag är "varför tänder vi majbrasor?", och jag ska faktiskt försöka mig på att svara så kortfattat och innehållsrikt som möjligt!
 
Namnet Valborgsmässoafton kommer från den helgonförklarade Valborg (som alltså är en person). Att bli helgonförklarad är något som har med kristendomen att göra - och där kommer alltså den kristna biten in.

Men innan Sverige blev kristet så hade vi en hednisk tro. Då trodde man bland annat på häxor, vittra, troll och andra magiska varelser på gott och ont. Det fanns även många besvärjare och "trollgummor", d.v.s egentligen mest medicinskt kunniga kvinnor.
När kristendomen kom och började ta över som religion i Sverige och Europa började allt fler tro att många kvinnor var häxor. Detta startade en massiv så kallad häxjakt. Dessa kvinnor kunde vara allt från  till starka kvinnliga röster inom politik. Mottot var: De kvinnor som är ivägen för den kristna tron får vi helt enkelt ta och eliminera.
 
Under samma tid som Valborgs helgonförklaring (fast hundratals år tidigare) så använde man sig även av eldar - vid den här tidpunkten - för att rensa bort det gamla och få fram det nya. Det har även lite grann med den kristna påsken att göra - vilket återigen blandar både kristet och hedniskt.
 Och så var det ju så här - vilket många kristna nog inte instämmer med mig - att när kristendomen började ta över i Europa så ville man ju självklart få bort den hedniska tron. Därav häxjakter och andra folkmord. Därför satte man gärna de kristna högtiderna på de gamla hedniska.

T.ex vid juletid så "firade" man faktiskt att årets mörkaste dag var över och även att det började gå mot ljusare tider. Jag tror även att det är därför vi firar nyår ungefär. Men nyår och jul ligger inte på samma helg eftersom att dom dagarna "krockar".
Och eftersom vi nu har både Valborgs dag som är kristen och all hednisk kultur så finns det blandade meningar kring varför vi tänder brasor. Men främst skulle vi kunna påstå att det har med den gamla häxjakten/
häxbränningen att göra. Man ville ha bort det hedniska - häxorna - och få fram det kristna - Valborg.

Det vart en lång och dryg text ändå, och det mesta är teorier från min sida, men mycket är även fakta.
Bilderna är blandade gamla bilder som har med eld och vår att göra! :)